19/07/2024

L’ABORDATGE DEL DOLOR REUNIRÀ MÉS DE 500 FISIOTERAPEUTES A L’HOSPITALET

• La Jornada Anual de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica, que organitza el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, se celebra el 15 de novembre a l’Hotel Hesperia Barcelona Tower en sessió de matí i tarda.

Fisio
14/11/2019

La lluita contra el dolor és un dels grans objectius de la medicina del segle XXI. Segons la Societat Espanyola del Dolor, una de cada sis persones pateixen dolor crònic i sabem que diferents patologies del dolor afecten cada cop a més persones com a conseqüència de l’estil de vida. El canvi de paradigma en l’abordatge del dolor és imminent i els fisioterapeutes hi tenen un paper fonamental. Aquest és el principal tema que centrarà el programa de la 9a Jornada de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica el proper 15 de novembre.  

L’interès de la Jornada fa que més de 500 professionals de la fisioteràpia s’apleguin a l’Hotel Hesperia Tower de l’Hospitalet de Llobregat. Entre els ponents, veus de prestigi en el món de la fisioteràpia i la medicina com Ana Gacimartín, Arturo Goicoechea, Júlia Jubany, Antoni Morral, Pedro Rubio i Enric Sirvent.

Per Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, “aquesta trobada és un moment clau de l’any perquè ens ajuda a posar en comú els aspectes més innovadors de la fisioteràpia com a disciplina de la salut efectiva en la lluita contra el dolor. Aquesta és una preocupació social i des del Col·legi volem centrar en aquest aspecte una bona part dels nostres esforços com a professionals”.  

El Premi June Nystrom i el Premi al Fisioterapeuta de l’Any

La jornada finalitzarà amb un sopar en el que es farà l’entrega del Premi June Nystrom, en record de la fisioterapeuta nord-americana coneguda a Catalunya pel seu treball amb nens amb poliomielitis. Aquest guardó reconeix des de 1999 la trajectòria professional d’aquells fisioterapeutes que més han destacat en els diversos àmbits de la disciplina.  En aquesta ocasió, el premi s’entrega ex aequo a Roberta Ghedina i Xavier Oliver.

Ghedina és diplomada en Fisioteràpia (1985, Milà) i en Logopèdia (1993, UPC), i llicenciada en Lingüística (2008, UB).  Va realitzar un curs en Neuropsicologia al 2009 a la Universitat de Barcelona. Té un Màster en Teràpia Visual realitzat a l’Escola d’Òptica i Optometria de Terrassa i un Màster en coaching. A més, va ser docent oficial de II nivell del Mètode Perfetti des del 1995 fins al 2015, al grau de Fisioteràpia en diverses universitats (UIC, UManresa, EUG Cantàbria i UVic) des del 1998 fins a l’actualitat. També va ser docent al grau de Logopèdia a l’EUG Cantàbria des del 2014  fins al 2017, i en postgraus i cursos de Fisioteràpia en neurologia des del 1993. Especialització en la clínica: Ictus des del punt de vista motor, visual i lingüístic. Paràlisi facial. Va ser presidenta d’AERNP (Asociación Española Rehabilitación Neurocognitiva Perfetti) en el primer mandat, del 2011 al 1015.

Per la seva banda, Oliver és diplomat en Fisioteràpia. A nivell professional, inicià la seva trajectòria a dos CAP on acabà sent coordinador del Dpt. de Fisioteràpia; va ser director de Fisiogestió i actualment és director del Dpt. de Fisioteràpia i vicedegà de la FMCS de la UIC. La seva experiència docent es remunta al 1988 a l’EUF Gimbernat, per passar a ser professor associat a la UIC, director i professor de l’Institut de Ciències de la Salut i Benestar, Escola Universitària Garbí de la UdG i col·laborador d’un Màster oficial del Sòl Pelvià a la FUB. Inicia la seva trajectòria científica i de recerca al 1982, col·laborant en un treball sobre “Rendimiento, entrenamiento y evolución del hombre”, presentat al IX Congrés Internacional de Fisioteràpia (1982). Durant 35 anys ha participat en un total de 30 ponències i 16 treballs d’investigació i actualment té dues patents: una de marca sobre instrumentalització per a l’aplicació de massatge terapèutic i l’altre sobre TNM.

Per la seva banda, el Premi al Fisioterapeuta de l’Any s’entregarà en un acte especial de 19:00 a 19:30 amb la presència de les dues guanyadores Meritxell Egea i Melanie Maibach. Les guanyadores són les fundadores de MIM Esquena Sana a l’Escola mitjançant el qual han desenvolupat una metodologia innovadora, fresca, divertida per nens i nenes a través del cant, del ball i l’experimentació per tal d’aprendre de manera molt natural com és la seva esquena.

DADES PRÀCTIQUES DE LA JORNADA.

Lloc i hora: Hotel Hesperia Tower, 15 de novembre. De 9:00 a 18:45 hores.

PROGRAMA DE PONÈNCIES.

SESSIÓ MATINAL PLENÀRIA

09:00 Inauguració a càrrec del degà del CFC, Ramon Aiguadé, i la vocal del CFC, Yolanda Sánchez.

09:30 Ponència: Stop & Go, tècniques, evidències, narratives i falses dicotomies en fisioteràpia. A càrrec de Enric Sirvent, Doctor en Antropologia de la salut. Professor de les Escoles Universitàries Gimbernat.

10:15 Ponència: Algunes claus importants per a un bon diagnòstic en fisioteràpia. A càrrec de Júlia Jubany, Doctora per la Universitat de Barcelona. Fisioterapeuta. Coordinadora del Grau de Fisioteràpia UManresa.

11:00 Pausa cafè.

11:30 Ponència: Valoració i interrelació de les diferents influències en les síndromes de l’aparell locomotor. A càrrec de Pedro Rubio, fisioterapeuta. Professor EU Gimbernat. Director de Cos Global Fisioteràpia i Osteopatia.

12:15 Ponència: Diagnòstic de Fisioteràpia basat en moviment. A càrrec d’Ana Gacimartín, fisioterapeuta a FREMAP – Fisiomon-Las Tablas.

13:00 Ponència: Efecte placebo: aliat o enemic? A càrrec d’Antoni Morral, fisioterapeuta. Doctor en Recerca Biomèdica i Salut Pública. Professor FCS Blanquerna (URL).

SESSIÓ DE TARDA – SIMULTÀNIES

Totes les sessions es dupliquen amb horaris de 15:30h a 17:00h i de 17:15h a 18:45h.

Masterclass. Electromiografia. Una eina d’avaluació muscular objectiva. Usos i limitacions. A càrrec de Júlia Jubany.

Masterclass. Avaluació del moviment en el Return To Play de les lesions del Lligament Encreuat Anterior. A càrrec de Ana Gacimartín.

Una tarda amb… La Fisioteràpia, una disciplina d’èxit. La suma de paradigmes i la tríada corporal. A càrrec d’Enric Sirvent.

Una tarda amb… El dolor com a motivació de l’organisme a la inactivitat. Bases biològiques. A càrrec d’Arturo Goicoechea, neuròleg. Cap de la Secció de Neurologia de l’Hospital de Santiago (Vitòria) fins a la seva jubilació.

19.00h – 19:30 – Acte d’entrega del Premi al Fisioterapeuta de l’Any

 

Sobre el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya és el col·legi professional que defensa els interessos del col·lectiu de fisioterapeutes catalans i que alhora vetlla per les bones pràctiques en fisioteràpia.   Actualment, compta amb més de 10.500 col·legiats i col·legiades, per als quals du a terme accions de formació, orientació, assessorament, defensa i difusió de la professió.