El projecte Mòdul que ha desenvolupat la Fundació Contorno Urbano a la Florida ha estat el guanyador de l’XI Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela, de la Diputació de Barcelona. El jurat ha valorat aquest projecte de regeneració urbana mitjançant la participació social activa d’entitats, centres educatius i veïnat de l’entorn.
El projecte ha consistit a instal·lar al pont de Matacavalls dos contenidors de transport marítim que s’han condicionat per acollir un centre cultural i ecològic en aquesta zona al costat de les vies del tren, entre els barris de les Planes i Sant Josep. D’aquesta manera, aquest espai, que fins fa poc estava en desús, s’ha obert a la ciutadania transformant el solar en un motor de canvi comunitari. La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida.
El Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela, que està dotat amb 5.000 euros, té per objecte impulsar projectes i actuacions que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat. A més, vol esdevenir una plataforma per donar visibilitat a les intervencions locals que potencien vincles entre els actors socials i la comunitat i estendre, així, les pràctiques del treball comunitari a través de serveis de benestar.
L’objectiu del nou centre és esdevenir un espai autogestionat, obert al teixit associatiu, per dinamitzar l’entorn i impulsar actuacions de millora de l’espai públic. Aquestes accions comunitàries es dissenyen per mitjà de tallers i activitats seguint els criteris de sostenibilitat. Els contenidors marítims reciclats han estat adaptats per al seu nou ús amb materials ecològics com la fusta o el suro.
El primer contenidor es va instal·lar l’any passat, i amb la unió del segon, instal·lat al novembre passat, s’ha pogut crear aquest nou centre cultural i ecològic de les Planes, que disposa d’una sala polivalent/aula i d’un taller.
Aquest nou centre culmina la feina desenvolupada prèviament, a través d’un laboratori ciutadà integrat per veïnat, entitats i centres educatius dels dos barris, que ha dissenyat aquest projecte i que aposta per assolir una millor sostenibilitat mediambiental i enfortir el teixit comunitari i la gestió eficient dels recursos per transformar espais en desús en motors de canvi.
L’any passat, l’Ajuntament va posar en marxa un projecte participatiu amb l’objectiu de recuperar per a ús públic els terrenys desocupats a les Planes, al costat del pont de Matacavalls. Va començar llavors la neteja de la parcel·la i el disseny i la construcció, de manera col·lectiva, del mobiliari urbà com ara bancs, escales, un escenari i una zona de jocs infantils. En aquest procés hi han participat voluntaris, entitats del barri de tota la ciutat i alumnat dels centres educatius de la zona.