12/12/2024

«La carnisseria de L’ Hospitalet al segle XVIII: una institució vertebradora del poble»

Conferència a la Biblioteca Josep Janés, de l’historiador Daniel Martí Alonso

Carnisseria retallat
18/02/2023

L’ Hospitalet del segle XVIII, és el de la consolidació de la classe masovera que va paral·lela a la decadència dels antics terratinents locals, i que coincideix amb la irrupció d’una figura cabdal al poble: el rector Josep Carreres, un clergue que amb el seu caràcter i projectes que deixa la seva empremta.

Malgrat les guerres, el període està marcat per una expansió agrícola. És una època d’importants realitzacions municipals com la compra de l’hostal de Collblanc, l’inici de la portada d’aigües o la instal·lació d’un rellotge públic al campanar de la parròquia. La població augmenta de forma clara. Els conreus experimenten també una pujada quantitativament favorable.

A diferència dels segles precedents, al progrés del set-cents l’acompanya una petita prosperitat deguda a la proximitat de l’època contemporània. El final del segle està marcat per la figura del Baró de Maldà i l’arribada a L’Hospitalet de la primera indústria: el prat d’indianes. TEXT: Daniel Martí Alonso, Historiador

Aquesta conferència que porta per títol «La carnisseria de L’ Hospitalet al segle XVIII: una institució vertebradora del poble», s’estructura en quatre apartats: el primer, que tracta com era L’ Hospitalet al segle XVIII. El segon apartat, dedicat al tema central, la carnisseria de L’ Hospitalet, la seva evolució des dels seus orígens medievals com a propietat particular, passant per la seva compra i gestió per part del comú de L’ Hospitalet durant la modernitat fins a la seva fi a principis de l’època contemporània.

El tercer apartat, dedicat a les pastures, les causes i, el conflicte per la seva explotació entre L’ Hospitalet i Barcelona i, el quart apartat, dedicat a la gestió municipal de l’arrendament de la carnisseria i herbes de L’ Hospitalet, a partir d’unes tabes del segle XVIII.

Daniel Martí Alonso