EL TOT L’HOSPITALET ha visitat l’Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet, tota una institució. Fundada l’any 1932, aquesta entitat ha estat amb les seves activitats, tallers, cursos i tertúlies un motor de la vida del barri. Parlem amb el vicepresident de l’Ateneu, Carles Farrés i Pinós.
Pregunta. Quina és la importància de l’Ateneu com a entitat històrica de la ciutat?
Resposta. L’Ateneu és un referent per la cultura popular, especialment al barri del Centre i tota la ciutat. Ens dediquem a divulgar, impulsar activitats culturals i socials i difondre la cultura catalana. Són activitats que no venen marcades des de dalt, no són de l’administració, són activitats que provenen de la mateixa societat.
P. Quin és el perfil dels seus usuaris?
R. A vegades ens confonen amb un geriàtric, però això no és cert, també hi ha gent jove, i de tota mena. Sembla que l’associacionisme ha perdut darrerament pistonada, crec que és perquè hi ha molta oferta, però de moment ens n’anem en sortint.
P. Quines activitats fa l’Ateneu?
R. Fèiem cursos i tallers, un ensenyament no reglat. Un gran gruix d’activitats com: classes de pintura i dibuix per a infants i adults, el taller de puntes al coixí, el taller d’art, informàtica i treballs manuals, trobades de poesia, música, coral i altres activitats com conferències, visites, excursions o presentacions de llibres. Tenim també el grup de Teatre. Els nostres socis són qui fan l’oferta d’activitats, s’organitza entre tots, ara amb la pandèmia tot això s’ha anat a pastar fang.
P. Com ha afectat al vostre dia a dia la pandèmia?
R. La covid ens ha afectat de dues maneres: la primera a les activitats, hem hagut d’aturar-ho tot, i després econòmicament. Les entitats són vives si fan coses. Vam planificar activitats i poca gent s’apuntava per la situació d’incertesa, no es podia fer re, un cop organitzades es van anul·lar per les noves indicacions de Salut. Per això vam decidir deixar l’activitat en stand byte. Pel vessant econòmic ha estat també un desastre, com a entitat ens financem principalment per les quotes de socis i pel preu de la participació en els cursets, i aquests ingressos ara no els tenim. En aquest moment tan difícil ens estem aguantant gràcies a les quotes dels socis. Estic molt agraït per la comprensió i l’ajuda de la gent. La gent que creu en el projecte de l’Ateneu.
P. Com veieu el futur de l’entitat?
R. El futur immediat és negre, tot i que l’esperança és l’últim que es perd. Esperem que treguin ja la vacuna i puguem recuperar l’activitat que teníem. Amb el ritme d’activitat que portàvem es pot sobreviure bé com entitat. A les entitats hi ha molta gent amb ganes que es facin activitats, però poca gent en pensar-les i oferir-les. Ara la situació és molt dolenta, així que tot el que pugui venir a futur és un horitzó positiu.