15/01/2025

El Museu de L’Hospitalet, primer de l’Estat en acollir l’exposició “Rotspanier. Españoles rojos”

Després de ser a França i Alemanya, aquesta exposició es podrà visitar a la nostra ciutat del 26 de maig al 16 d’octubre

Rotspanier (3) PORTADA
26/05/2022

Aquest dijous 26 de maig, a les 19 h, el Museu de L’Hospitalet-Casa Espanya inaugura l’exposició “Rotspanier. Españoles rojos. Trabajadores forzados españoles durante la Segunda Guerra Mundial. Víctimas olvidadas del nazismo”. Després de recórrer França i Alemanya, L’Hospitalet esdevé la primera ciutat de l’Estat que acull aquesta exposició.

L’exposició Rotspanier. Españoles rojos” fa un recorregut per la història d’un grup molt poc conegut de treballadors forçats espanyols durant la Segona Guerra Mundial, i  rescata de l’oblit la memòria dels exiliats i refugiats obligats a treballar per l’Alemanya nazi o la França de Vichy, els “espanyols vermells”.

Aquest és el resultat d’una recerca sobre el treball forçat a l’Europa de la Segona Guerra Mundial i treu a la llum un dels temes més desconeguts del nostre passat col·lectiu: el de milers de compatriotes que van lluitar contra el feixisme a la Guerra Civil Espanyola i que, un cop a l’exili, van ser víctimes del Tercer Reich.

Aquesta mostra és una producció de l’associació francesa Ay! Carmela, amb seu a Bordeus, finançada per la fundació berlinesa Erinnerung, Verantwortung und Zukunft i que, des de l’abril de 2019, es va movent per diverses ciutats franceses i alemanyes.

L’exposició s’emmarca dins la programació relacionada amb la divulgació de la memòria històrica i democràtica que el Museu vertebra anualment i es podrà visitar fins al 16 d’octubre.

Activitats paral·leles

El dijous 6 d’octubre, a les 19 h, el Museu organitza un programa doble de conferències al voltant de l’exposició: “Exili i emigració dels hospitalencs a Amèrica (1937-1965)”, a càrrec d’Enric Gil, periodista i historiador, i “Los trabajadores forzados españoles del III Reich y su existosa lucha por ser reconocidos como víctimas del nazismo (1940-1970). Un capítulo desconocido del exilio republicano”, a càrrec d’Antonio Muñoz Sánchez, comissari de l’exposició junt amb Peter Gaida.

L’exposició també compta amb un servei de visites guiades per a centres educatius. Amb l’objectiu d’apropar aquest episodi de la nostra història als més joves, s’ha elaborat un dossier didàctic adreçat als centres d’ensenyament de secundària de la ciutat.

L’exposició, que és trilingüe (espanyol, francès i alemany), es podrà llegir en català descarregant el contingut amb un QR. Podeu consultar-ne més informació a través del següent enllaç