El cap de setmana del 26 i 27 d’octubre arriba a la ciutat 48H Open House, el festival de l’arquitectura que enguany celebra la desena edició amb el focus posat en les dones arquitectes. Un cap de setmana de portes obertes a diversos edificis de la ciutat per conèixer la seva història.
Amb “Dones arquitectes”, 48H Open House reivindica el paper de les dones arquitectes amb la figura de Pilar Casas Mur i denuncia la invisibilitat a la qual han estat sotmeses al llarg dels anys. Pilar, Casas i Mur, tres elements bàsics de l’arquitectura que convoquen la ciutadania a gaudir de l’arquitectura.
El Festival ha seleccionat 10 dones arquitectes, professionals de diverses generacions i estils, i proposa més de 240 activitats i 30 itineraris per Barcelona, Badalona, L’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt.
L’Hospitalet participa per tercer any en el 48H Open House amb la visita a dotze edificis històrics i moderns que expliquen l’arquitectura de manera transversal. El Gratacel de Collblanc i les antigues fàbriques Can Vilumara i Tecla Sala —actualment transformats en institut i centre cultural, respectivament— són alguns dels edificis que per primera vegada s’inclouen en el programa del festival per explicar els usos pels quals es van construir i les rehabilitacions i reformes que es van introduir per adaptar-los a les utilitats actuals.
De L’Hospitalet històric destaquen les masies de Ca n’Arús, que allotja dependències municipals, i Can Colom, que acull la seu del Programa Municipal per a la Dona i que va ser rehabilitada per l’arquitecta Meritxell Inaraja, una de les deu arquitectes escollides per visibilitzar la feina de les dones arquitectes.
També es proposen un seguit d’itineraris que donen idea de l’evolució històrica i social de L’Hospitalet. Es passejarà per L’H industrial per conèixer les fàbriques Tecla Sala, Cosmetoda, Germans Albert i Can Vilumara. La ruta Arquitecte Puig i Gairalt i Collblanc-la Torrassa fa un tomb per zones emblemàtiques com el Pont d’en Jordà, el Teatre Joventut, el Gratacel i el Mercat. L’itinerari històric recorre la Casa Espanya, l’Harmonia, la Casa dels finestrals gòtics, Can Riera o Can Sumarro. El passeig per La Remunta servirà per conèixer com va ser la caserna i els usos actuals d’algunes edificacions.
Alguns dels artistes instal·lats al Districte Cultural faran la ruta per donar a conèixer l’art urbà a Santa Eulàlia, com les columnes que La Tonal ha decorat a la sortida del Metro a la Riera Blanca o la Santa Estación, ideada per Nevenka Pavic i La Gloria Factoría de Arte. Finalment, de la mà de l’arquitecta Sandra Bestraten, coneixerem els racons de Bellvitge.
Per participar en els itineraris es requereix inscripció prèvia: https://www.48hopenhousebarcelona.org/seccion/itinerari/
Més informació a la pàgina web 48H Open House: https://www.48hopenhousebarcelona.org/