25/10/2024

4 activitats interessants que arriben al Museu de L’Hospitalet aquesta tardor i que no et pots perdre

Inscripcions, dies i horaris

MUSEU PORTADA
19/09/2024

El Museu de L’Hospitalet, ha preparat un seguit d’activitats per aquesta tardor. Unes propostes interessants i entretingudes que ens poden ajudar a conèixer millor la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat.

El creixement urbà del barri del Centre de l’Hospitalet

Itinerari per conèixer el barri des del punt de vista del creixement urbanístic. Data: 28 de setembre de 2024. Hora: 11:00h.Tipus d’entrada: Inscripció prèvia. Organitzadors: Museu de L’Hospitalet – L’Harmonia. Punts d’inscripció/venda: formulari d’inscripció. Lloc: Museu de L’Hospitalet – L’Harmonia(Museu de L’Hospitalet – L’Harmonia) PL Josep Bordonau i Balaguer 6  (

Recorregut per a descobrir com es va configurar el barri del Centre, els camps i les masies, el conjunt de l’hospital i l’església, el primer nucli de cases lligades al camí, la instal·lació d’indústries i l’obertura de carrers per iniciativa pública i privada. Itinerari per conèixer el barri des del punt de vista del creixement urbanístic.

  • Dia: dissabte 28 de setembre, 11 h.
  • Punt de trobada: L’Harmonia, pl. Josep Bordonau, 6.
  • Activitat gratuïta.
  • Places limitades. Inscripció prèvia aquí.

De Torre del Cap del Riu a Far del Llobregat

Data: 10 d’octubre de 2024. Hora: 19:00h. Tipus d’entrada: Inscripció prèvia. Organitzadors: Museu de L’Hospitalet – Can Riera. Punts d’inscripció/venda: Formulari d’inscripció. Lloc:Museu de L’Hospitalet – Can Riera(Museu de L’Hospitalet – Can Riera). C. Riera de l’Escorxador 17  

Història oblidada d’una construcció defensiva de L’Hospitalet. El coneixem ara com a Far del Llobregat. Aquesta torre, doncs, vigila el curs final del riu fins a mitjan segle XIX quan, essent ja mig derruïda, es decidí reconstruir-la transformant-la, això sí, en un far de mar per servir de punt de referència als vaixells que arribaven al port de Barcelona; d’aquí, doncs, el canvi de nom de Torre del Cap del Riu al de Far del Llobregat.

Conferència a càrrec d’Alfredo Chamorro Esteban, doctor en història moderna per la Universitat de Barcelona.

  • Dia: dijous 10 d’octubre, 19 h.
  • Lloc: Can Riera. c. Riera de l’Escorxador, 17
  • Inscripció prèvia aquí.

Itinerari guiat per la Granvia de l’Hospitalet

Data: 13 d’octubre de 2024. Hora: 11:00h. Organitzadors: CENTRE D’ESTUDIS DE L’HOSPITALET. Museu de L’Hospitalet – Can Riera. Punts d’inscripció/venda: formulari d’inscripció. Lloc:Museu de L’Hospitalet – Can Riera(Museu de L’Hospitalet – Can Riera) C. Riera de l’Escorxador 17  

Fa gairebé 100 anys es va ampliar l’avinguda de la Granvia al seu pas per l’Hospitalet. Al seu traçat hi conflueix la Marina dels camps de conreu i les masies, la implantació de la indústria, Can Pi i els escombriaires, el barraquisme a la desapareguda Bomba, la creació de barris com Granvia Sud i les lluites veïnals, el nucli sanitari i l’entrada de l’arquitectura contemporània amb arquitectes de renom internacional. Una via ràpida que guarda elements de les diferents èpoques i històries de la nostra ciutat.

  • Dia: diumenge 13 d’octubre, 11 h.
  • Punt de trobada: Avinguda de la Granvia de l’Hospitalet cantonada amb el carrer Radi.
  • Activitat gratuïta.
  • Places limitades. Inscripció prèvia aquí.

Activitat en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. Organitzen: Centre d’Estudis de l’Hospitalet i Museu de l’Hospitalet.

Color forma … i volum. Els retaules de l’església de L’Hospitalet

Data: des del 6 d’octubre. Tipus d’entrada: Lliure. Lloc:Museu de L’Hospitalet – L’Harmonia(Museu de L’Hospitalet – L’Harmonia) PL Josep Bordonau i Balaguer 6. Exposició permanent

Mostrar els diferents elements artístics que es van poder salvar de l’església de Santa Eulàlia de Mérida de l’Hospitalet,  enderrocada l’any 1936. L’exhaustiva i acurada restauració permet presentar la part fonamental de la col·lecció. En total, s’exposen dinou olis sobre fusta i onze elements arquitectònics.

L’any 2009 es va inaugurar la mostra amb la presentació de dinou taules renaixentistes i barroques pertanyents, com a mínim, a tres retaules diferents: el de Sant Roc, el de les Ànimes i el de les Santes. Aquestes taules formaven part dels diferents retaules ubicats a les capelles destinades al culte de l’església parroquial consagrada el 1600 i destruïda el 1936, sense que sapiguem, a hores d’ara, si els retaules tenien més pintures, ni com es distribuïen, ni tampoc com eren els bastidors i les escultures i relleus que acompanyaven les pintures.

L’exposició dedica una sala a cada un dels tres retaules restaurats, amb informació de cada un d’ells i de les diverses pintures, i amb les claus per mirar i interpretar les obres. La mostra ofereix també informació general de context sobre la vila de l’Hospitalet d’aquell temps i de l’església que va acollir els retaules, així com del procés de restauració.

El que s’ha fet ara ha estat integrar dins d’aquesta exposició permanent tot un seguit d’elements arquitectònics i escultòrics. Els elements arquitectònics de l’antiga església s’han repartit a les naus laterals. Aquests també es van salvar en el moment de l’enderroc per l’acció decidida de persones vinculades a l’Ajuntament i s’han pogut salvar i presentar de forma moderna a l’edifici de l’Harmonia.

Una troballa especial.

La mostra presenta un fragment de fris de la llinda de la porta principal de l’església, perduda l’any 1936. Mentre que la resta de fragments escultòrics es van guardar en dependències municipals fins a integrar-se al Museu de l’Hospitalet, aquesta es va perdre i va ser recuperada en una intervenció arqueològica a la plaça Espanyola l’any 1999, moment en que es va ingressar al Museu. En el moment de fer el comissariat de l’exposició es va comprovar que també pertanyia a l’església i ara s’ha pogut integrar a la mostra.