Nenes de L’Hospitalet a la platja, al juliol de 1935
Nenes del barri de Santa Eulàlia gaudint del mar a la platja de Castelldefels, al juliol de 1935. Les Colònies de Mar es feien al pavelló de fusta que l’Ajuntament de L’Hospitalet va construir a la platja de Castelldefels. FONT: ARXIU MUNICIPAL DE L’HOSPITALET
La primera piscina de L’Hospitalet
Els emprenedors que van engegar l’Ateneu de Cultura Popular als anys trenta, més enllà de les activitats socials, culturals, museístiques, etc., també varen promocionar l’esport. En els terrenys que hi havia al costat de la seu, l’edifici de l’Harmonia, al carrer Barcelona cantonada Xipreret, es va construir una petita piscina amb l’esforç i el treball de tots els socis. Per a situar-nos seria a on ara hi ha l’escola Tecla Sala. També hi havia una pista de tenis, i de bàsquet. Possiblement el primer complex esportiu de la nostra ciutat. Segons l’Arxiu Municipal la fotografia pot ser de l’any 1937, en plena Guerra Civil.
Font del text: «Ateneu de Cultura Popular de L’Hospitalet», Autora Matilde Marcé- ARXIU MUNICIPAL DE L’HOSPITALET Imatge: Fons del Sr. Josep Bonastre
l’Hospital de la Creu Roja al carrer Progrès
l’Hospital del carrer Progrés un establiment de la Creu Roja on es va donar assistència sanitària a la població del barri de Collblanc-Torrassa. Inicialment funcionava un petit local a la carretera de Collblanc, però a causa del gran creixement de la població del barri, de les obres de construcció del Metro i dels preparatius de l’Exposició Universal, es va llogar, el 1917, un local al carrer Progrés 60.
A la planta baixa es va instal·lar la clínica d’urgències i el consultori mèdic. Al principal hi havia la sala d’operacions, l’hospitalització dels malalts i la sala de raigs X; i el primer pis estava condicionat com a residència de les Hermanas de la Caridad y de San Vicente de Paúl, infermeres oficials de la Creu Roja Espanyola i responsables d’atendre els malalts.
Considerat durant anys com a dispensari, va tenir caràcter d’hospital a partir del 27 de juny de 1948, amb un total de trenta llits. Això seria el motor que mouria un equip de metges que, unit a les progressives necessitats de la ciutat, va permetre aixecar, l’any 1971, l’ Hospital de la Creu Roja, actual Hospital General de l’Hospitalet al barri de Pubilla Cases.
L’ermita de Bellvitge, a principis de segle, plena de «tartanes», possiblement en la celebració d’una romeria
Façana principal de la masia Cal Ramonet, ubicada al carrer de Santa Eulàlia cantonada amb Riera Blanca
Façana principal de la masia Cal Ramonet, ubicada al carrer de Santa Eulàlia cantonada amb Riera Blanca. En un annex de la masia, l’entrada a una botiga amb el rètol a dalt la porta «Antigua de Ramonet» i al costat «vinos» i «aceites».
Havia sigut un antic hostal, en principi datat al SXVII. Els hostals com el de la Bordeta o el de Collblanc, tenien importància econòmica i social. J. Fabré y Huertas Claveria, ens diuen: «Mentre existiren les muralles, fins al 1854, els hostals extramurs tingueren un paper important, perquè les portes eren tancades al vespre molt d’hora (les nou com a màxim) i aquells hostals permetien hostatjar als traginers i mercaders que arribessin tard».
Font de la imatge: Arxiu Municipal de L’Hospitalet