25/10/2024

Descobrim L’Hospitalet: Qui era l’històric mestre de la ciutat, en Miquel Romeu i Madorell

Un dels carrers de L’Hospitalet, porta el seu nom

MIQUEL ROMEU PORTADA

Dimarts, amb motiu de l’inici del curs escolar, l’arxiu de L’Hospitalet ens mostrava la fotografia d’uns alumnes davant les escoles municipals. Avui us parlem d’un mestre històric de la ciutat: Miquel Romeu i Madorell (1848-1923).

Nascut a l’Hospitalet el 10 d’agost de 1848, fou mestre a la ciutat durant 43 anys. Havia obtingut una plaça de magisteri en propietat a Barcelona, però el seu desig era exercir a l’Hospitalet. Com la categoria de la plaça a la vila d’Hospitalet tenia una classificació inferior va renunciar a drets i va descendir dos graus en l’escalafó. Així l’agost de 1880 ocupà la plaça que va deixar vacant el seu oncle Joan Madorell i Badia.

Formava part d’una nissaga de mestres. A més del seu oncle també van exercir aquesta professió el pare d’aquest, Miquel Madorell (o Madurell) i Coscoll, mestre de minyons entre el segle XVIII i XIX, i el seu fill Miquel Romeu i Mumany (1883-1955), que va fundar l’escola Romeu al carrer de l’Esglèsia i va ser regidor de la ciutat durant la Segona República i alcalde accidental a la Guerra Civil.

Amb motiu de la celebració del seu 70è aniversari, el 15 de maig de 1919, els veïns li van organitzar un homenatge, ja que, tot i que ja tenia edat per a jubilar-se, encara continuava exercint de mestre. De fet, no va deixar la seva tasca pedagògica fins la seva mort, el 1923.

Segurament va fer classes als alumnes que veiem a la imatge de dimarts.

L’Ajuntament es va afegir a aquest homenatge, i va acorda en Ple uns dies més tard, el 6 de juny, nomenar-lo fill predilecte i posar el seu nom a un dels carrers de la ciutat.

Cada any, amb motiu dels exàmens o repartiment de premis, recitava algun poema escrit per a l’ocasió. Us mostrem un, de l’any 1906, dedicat a la Vila de l’Hospitalet. FONT I TEXT: ARXIU MUNICIPAL DE L’HOSPITALET

A la fotografia, al carrer Rossend Arús, nens i nenes que assisteixen a l’escoles municipals situades als baixos de l’edifici de l’Ajuntament. Al voltant de 1910. No sabem si era l’inici de curs.
Al fons a l’esquerra, es pot veure part de la façana principal i lateral del temple parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida.

Si quieres que publiquemos tus fotos retrospectivas de L'Hospitalet o el Baix Llobregat, nos las puedes enviar por correo electrónico a tot-hospitalet@tot-hospitalet.cat