18/07/2024

Els llibres i les roses, protagonistes a L’Hospitalet i Catalunya de la diada de Sant Jordi des dels anys 30

.

Enric Romaguera PORT

Festa del llibre davant l'Ajuntament de L'Hospitalet 1936, Autor Francesc Romaguera i Sala

Les roses i els llibres protagonitzen la diada de Sant Jordi a Catalunya des de fa gairebé un segle. La celebració de Sant Jordi té origen medieval (el 1456 se’l fa patró de Catalunya), en el regnat de la dinastia Trastàmara, a la corona Aragonesa, en aquell moment, però sense llibres ni roses. Només com a festa religiosa.

Durant la Renaixença, a finals del segle XIX, les roses tindran un paper destacat fins als anys 20, quan comencen a compartir protagonisme amb els llibres.

Els entorns i la plaça de Sant Jaume de Barcelona, acollien cada any les parades de les roses, tal com es pot recordar en algunes fotos històriques. D’altres imatges ens mostren la benedicció de les roses, un acte litúrgic que durant els últims anys l’Arquebisbat ha fet al Palau de la Generalitat. La Diputació de Barcelona va acollir durant el franquisme aquest ritual.

A L’Hospitalet , en la imatge que ens ha cedit l’Enric Romaguera, del 23 d’abril del 1936, ens mostra la Festa del llibre davant l’Ajuntament de L’Hospitalet. La Fotografia la va fer el seu pare, Francesc Romaguera i Sala.

En l’altre imatge veiem el Senyor Casas, en una parada de llibres a la rambla de Just Oliveras, l’any 1982.

El Senyor Casas, en una parada de llibres a la rambla de Just Oliveras, l’any 1982.
Festa del llibre l’any 1936. Autor Francesc Romaguera i Sala.

Si quieres que publiquemos tus fotos retrospectivas de L'Hospitalet o el Baix Llobregat, nos las puedes enviar por correo electrónico a tot-hospitalet@tot-hospitalet.cat