18/07/2024

L’arquitectura més emblemàtica de L’Hospitalet obre les portes durant el 48 h Open House BCN 2022: Programa, i inscripcions

El festival d’aquest any és un homenatge als oficis, a la dedicació i a la responsabilitat dels qui materialitzen l’arquitectura com a obra cocreada.

48 JPG 2600 (3)
20/10/2022

La 13a edició del 48 h Open House BCN arriba a L’Hospitalet el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre. El festival d’arquitectura ofereix jornades de portes obertes a un gran nombre d’edificis, obres i estructures amb interès arquitectònic de la regió metropolitana. Avui s’obren les inscripcions per als espais que requereixen registre.

Aquest any, commemora els oficis com una manera de reconèixer totes les disciplines i els professionals que fan de l’arquitectura una peça col·laborativa i global. La Lliga dels Oficis és un enfocament en allò que està més enllà de l’edifici: en els oficis, en els processos i en els elements; és una manera d’enderrocar barreres entre dissenyadors i artesans, entre usuaris i arquitectes.  Interessa que es vegin les persones que fan aquests treballs, generalment en segon pla, i proposar una presa de consciència sobre l’arquitectura com una obra cocreada. L’Hospitalet serà present com a “fustera fantàstica” i se’n podran visitar fins a setze propostes, entre edificis i itineraris arquitectònics.

L’Hospitalet amaga una gran quantitat d’arquitectura variada i complexa, que va des de masies conservades de quan la vila es dedicava a la pagesia, fins a la llum i el color del modernisme i el racionalisme, l’arquitectura industrial i l’empremta de l’arquitecte Puig i Gairalt.

Els darrers anys, l’urbanisme de la ciutat ha donat lloc a una tipologia d’edificació innovadora i edificacions d’alguns arquitectes de renom. Actualment, s’ha recuperat una arquitectura col·lectiva que redefineix la ciutat comptant amb la participació ciutadana.

El festival permetrà visitar edificis que són una mostra de la modernització de la tradició industrial tan arrelada a la ciutat, com el Blue Containers Project, una experiència educativa de reciclatge de contenidors marítims per transformar-los en habitatges i equipaments, iniciativa del Departament d’Edificació i Obra Civil de l’Institut Provençana.

Altres espais imprescindibles de La Lliga dels Oficis a L’Hospitalet són l’Edifici Planeta, un centre modern de formació i innovació i un espai cultural a la ciutat, pensat amb criteris de sostenibilitat ambiental, energètica i econòmica; o la fàbrica de Vitralls Bonet, una immersió en l’art del vitrall i també una revisió a l’evolució de les arts decoratives catalanes dels darrers cent anys.

El festival se celebra el cap de setmana del 22 al 23 d’octubre, i enguany ofereix la visita amb audioguia, que se suma a les ja existents visita lliure o recorreguts guiats realitzats per arquitectes o estudiants d’arquitectura.

Al web del festival www.48hopenhousebarcelona.org es pot trobar informació complementària per fer les visites.