Considerado como el patrón de los carpinteros, pues esta era su profesión, San José fue designado como protector del oficio por el Gremio de Carpinteros en 1497.
En Valencia los carpinteros y artesanos honraban a su patrón quemando restos de madera y cosas viejas junto con un invento que usaban en invierno para sostener los candiles. Y de ahí hasta ahora que se celebra la cremà de los monumentos falleros en el día de San José.
Les postres que no poden faltar a taula per Sant Josep
La tradició marca que el dia de Sant Josep a totes les taules de les llars catalanes no pot faltar la Crema Catalana, Crema Cremada, o també coneguda per Crema de Sant Josep, una de les postres més antigues d’Europa. En els receptaris de l’Edat Mitjana ja trobem mencions a la Crema Catalana.
Però d’on prové el nom de Crema?
Al voltant del nom de crema hi ha una llegenda que diu que s’anomena així perquè quan un bisbe va visitar un convent de monges, li van oferir un flam que no els havia sortit bé, els hi va quedar molt líquid, llavors les monges per solucionar el problema i poder oferir-li al bisbe unes bones postres, van espolsar una mica de sucre pel damunt i la van cremar. Li van servir tan calenta, que el bisbe en tastar-la va començar a cridar “Crema, Crema” i d’aquí el nom de Crema Catalana.
Per què és tradició per Sant Josep prendre Crema Catalana?
Antigament quan encara no hi havia llum elèctrica, el món de pagès feia vida durant les hores de sol, s’aixecaven en sortir i anaven a dormir quan es ponia, el mateix que feien i continuen fent les gallines. Tots tenim al cap el cant del gall quan comença el dia.