27/10/2024

L’Hospitalet recull la història dels seus carrers en un llibre

Impulsat per l’Ajuntament està elaborat com a diccionari, presenta el nom i la fitxa tècnica de totes les vies de la ciutat amb la seva definició, origen, història i cronologia

Xipreret-exportat-1024x572

FOTOGRAFÍES MONTSERRAT GARCÍA BALAGUÉ

11/12/2021

L’actual Nomenclàtor de carrers de L’Hospitalet, vigent des de 2019, ja té llibre. Per primera vegada, una publicació recull tota la informació i història de les vies de la ciutat, fruit d’un estudi multidisciplinari que ha comptat amb la participació, entre d’altres, de tècnics de l’Ajuntament, de la Comissió del Nomenclàtor i d’investigadors del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, a més de la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística de la ciutat.

El llibre, impulsat per l’Ajuntament i elaborat com a diccionari, és un acurat volum de 947 pàgines amb les fitxes completes dels 564 noms actuals de carrers, avingudes, passeigs, passatges, camins, carreteres, parcs i jardins de la ciutat. Hi conté informació detallada sobre el significat de les denominacions, l’origen dels carrers, els fets més importants que hi han ocorregut i la cronologia dels canvis dels noms associats.

A més de l’edició impresa, que es pot trobar a les biblioteques de la ciutat, la versió digital es pot consultar obertament i descarregar en format PDF al web de l’Ajuntament (www.l-h.cat/itcartografia/2250274_1.aspx?id=1) i als geoportals municipals (https://geoportal.l-h.cat/guiaurbana).

L’estudi s’ha basat en una nova investigació de fonts cartogràfiques i del planejament urbanístic de L’Hospitalet, a més de la revisió crítica d’altres treballs previs relacionats amb la descripció de noms de carrers de la ciutat, com diverses publicacions dels anys 70 del segle passat i expedients municipals del Cadastre de 1718, el Pla de camins de 1893 o el Pla d’eixample i sanejament interior de 1928, entre d’altres.

Segons l’alcaldessa, Núria Marín, “aquesta publicació esdevindrà un llibre de capçalera per als hospitalencs i les hospitalenques, una obra de referència mitjançant la qual tothom tindrà accés als nostres carrers, avingudes, places i jardins per esbrinar la raó i l’origen dels seus noms”.

La publicació recull la darrera modificació del Nomenclàtor de L’Hospitalet, aprovada pel Ple municipal el 27 de novembre de 2018 i vigent des del 5 de març de 2019, que va incorporar una vintena de noms nous a espais que fins aleshores no en tenien i va introduir canvis de denominació en una trentena de vies.

Aquesta és la modificació més important feta des de la revisió de l’any 2006 i és fruit del treball dut a terme per la Comissió del Nomenclàtor, presidida per l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat de l’Ajuntament i formada per tècnics municipals i membres del Centre d’Estudis de l’Hospitalet i del Centre de Normalització Lingüística. La proposta també va rebre aportacions veïnals i d’entitats ciutadanes, i va ser debatuda en un procés participatiu als consells de districte.

Més noms de dones

L’actual Nomenclàtor presenta un text corregit i millorat dels 564 noms de carrers, places i jardins de la ciutat, amb propostes de modificació que anomenen 19 espais nous o innominats, la majoria dels quals s’han dedicat a dones: Anna Frank, les pintores Ángeles Santos i Artemisia Gentileschi, les pedagogues Maria Montessori, Rosa Sensat i Teresa Navarro, les arquitectes Matilde Ucelay i Rita Fernández i la filòsofa Hipàcia d’Alexandria.

També es dediquen espais nous als pintors Pablo Picasso i Salvador Dalí, al filòleg Pompeu Fabra, a les Nacions Unides i a la Solidaritat, entre d’altres, i s’oficialitzen noms com els jardins de Ca n’Arús, de Cosme Toda i de les Moreres o el pont de Matacavalls. A més, passen a ser avingudes els abans carrers d’Amadeu Torner i de la Primavera, i el carrer de Miquel Peiró i Victorí recupera l’antic nom de carrer de la Riera del Canyet.

Altres canvis són de tipus gramatical, amb la correcció de noms ja existents per adaptar-los a grafies més adients per motius històrics o de respecte als cognoms originals, com ara els carrers de l’Albareda, de Can Trias, de Galvani, de Josep Suñol o l’avinguda de Miraflors.

En altres casos, s’han eliminat noms perquè es considera que aquests espais no necessiten denominació o bé han desaparegut per incorporar-se a altres vies, com és el cas del carrer de Baix.

Tanmateix, el Nomenclàtor és viu per la constant evolució de la ciutat i actualment ja n’hi ha onze acords de la Comissió del Nomenclàtor que han de passar als consells de districte per anomenar nous espais o introduir-hi modificacions. Una vegada aprovats, seran inclosos en l’edició digital del llibre del Nomenclàtor publicada al web de l’Ajuntament.