30/10/2024

El Centre d’Estudis de L’H reuneix Pujana i Saura per parlar del primer ajuntament democràtic

Quan es compleixen 40 anys

Pujana Saura
29/06/2019

En el marc de la celebració del 40 aniversari dels primers ajuntaments democràtics, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet ha reunit a dos dels protagonistes a L’H: Juan Ignacio Pujana,primer alcalde pel PSC-PSOE i Joan Saura, primer tinent d’alcalde pel PSUC.

A les primeres eleccions municipals a L’Hospitalet, el PSC va aconseguir 12 regidors i el PSUC 11. Les dues formacions van iniciar el primer mandat democràtic en coalició (en què també van incorporar als regidors de CiU). Pujana i Saura van passar de ser líders veïnals a dirigir el govern de la ciutat. Tots dos han recordat com va ser aquest pas.

Pujana afirma que va ser cap de llista perquè era un candidat de consens entre les dues faccions socialistes que encapçalaven Garcilaso Aguado i Juli Morera. «Jo venia del món sindical. Sabia reivindicar, però governar no.En alguna ocasió em vaig preguntar: «Iñaqui, que haces aquí?». Va ser un aprenentatge molt dur», explica Juan Ignacio Pujana.

Joan Saura recorda que la tasca de l’Ajuntament va ser baixar la democràcia a terra. «Ens van trobar una ciutat on hi havia moltes necessitats: carrers sense asfaltar a finals del segle XX, per exemple. Vam haver de posar papereres i contenidors; plantar arbres. Jo observava com creixien els arbres que plantàvem perquè, als ajuntaments, el que fas, veus com passa», afirma.

Pujana coincideix amb Saura. «La urgència era treure el fang. A més dels carrers sense asfaltar, hi havia inundacions, manca d’enllumenat, manca de parcs». Els dos també coincideixen en què els recursos econòmics eren pocs i que la situació de crisi i atur general tampoc ajudava.

Un dels punts en què consideren que millor va funcionar l’acord entre els dos partits va ser el de l’educació. «Vam aconseguir la plena escolarització».

El tancament de les fàbriques Cardener i la Farga van ser dos esdeveniments importants d’un mandat en què també es van trobar l’oposició veïnal en algunes qüestions. «Els comerciants van protagonitzar una vaga general contra l’augment de l’IBI», diu Pujana. Saura afegeix la confrontació per les escombraries i la vaga d’autobusos.
Els dos líders polítics confirmen que va haver-hi moments de tensió en la coalició. «Cada partit tenia una forma de veure les coses. El PSUC era més contundent. Al PSC eren més tous», diu Saura. Tot i això consideren que les relacions eren bones. «Estàvem en desacord, però no ens insultàvem», afegeix Joan Saura.

La taula rodona va acabar amb les intervencions del públic que va demanar als dos polítics que reflexionessin sobre la ciutat avui. Saura va dir que ja fa molts anys que no hi viu i que no té elements per poder fer una valoració. Tot i això opina que L’Hospitalet, com totes les ciutats ha de treballar contra les desigualtat i per la sostenibilitat.

Juan Ignacio Pujana considera que L’H ha perdut el valor de la cultura. Sobre el model de ciutat afirma que ell sempre va apostar per reduir la població per fer la ciutat sostenible.

Font de la informació: LH Digital