19/07/2024

El projecte Mòdul, de la Florida, obté el Premi Rueda de la Diputació de Barcelona

El jurat ha valorat aquest projecte de regeneració urbana mitjançant la participació social activa d’entitats, centres educatius i veïnat de l’entorn.

Projecte modul 1
23/12/2020

El projecte Mòdul que ha desenvolupat la Fundació Contorno Urbano a la Florida ha estat el guanyador de l’XI Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela, de la Diputació de Barcelona. El jurat ha valorat aquest projecte de regeneració urbana mitjançant la participació social activa d’entitats, centres educatius i veïnat de l’entorn. 

El projecte ha consistit a instal·lar al pont de Matacavalls dos contenidors de transport marítim que s’han condicionat per acollir un centre cultural i ecològic en aquesta zona al costat de les vies del tren, entre els barris de les Planes i Sant Josep. D’aquesta manera, aquest espai, que fins fa poc estava en desús, s’ha obert a la ciutadania transformant el solar en un motor de canvi comunitari. La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida.    

El Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela, que està dotat amb 5.000 euros, té per objecte impulsar projectes i actuacions que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat. A més, vol esdevenir una plataforma per donar visibilitat a les intervencions locals que potencien vincles entre els actors socials i la comunitat i estendre, així, les pràctiques del treball comunitari a través de serveis de benestar. 

L’objectiu del nou centre és esdevenir un espai autogestionat, obert al teixit associatiu, per dinamitzar l’entorn i impulsar actuacions de millora de l’espai públic. Aquestes accions comunitàries es dissenyen per mitjà de tallers i  activitats seguint els criteris de sostenibilitat. Els contenidors marítims reciclats han estat adaptats per al seu nou ús amb materials ecològics com la fusta o el suro.  

El primer contenidor es va instal·lar l’any passat, i amb la unió del segon, instal·lat al novembre passat, s’ha pogut crear aquest nou centre cultural i ecològic de les Planes, que disposa d’una sala polivalent/aula i d’un taller.  

Aquest nou centre culmina la feina desenvolupada prèviament, a través d’un laboratori ciutadà integrat per veïnat, entitats i centres educatius dels dos barris, que ha dissenyat aquest projecte i que aposta per assolir una millor sostenibilitat mediambiental i enfortir el teixit comunitari i la gestió eficient dels recursos per transformar espais en desús en motors de canvi.  

L’any passat, l’Ajuntament va posar en marxa un projecte participatiu amb l’objectiu de recuperar per a ús públic els terrenys desocupats a les Planes, al costat del pont de Matacavalls. Va començar llavors la neteja de la parcel·la i el disseny i la construcció, de manera col·lectiva, del mobiliari urbà com ara bancs, escales, un escenari i una zona de jocs infantils. En aquest procés hi han participat voluntaris, entitats del barri de tota la ciutat i alumnat dels centres educatius de la zona.